top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Szatmari Laura

Dermatofitoza, ciuperca pielii, sau micoza cutanată, boală ce poate afecta și omul


pisica cu dermatofitoză pe bot
Leziuni cutanate date de dermatofiți

Este o infecție fungică frecvent întâlnită la câini și pisici, ce afectează părul, unghiile dar și porțiunile superficiale ale pielii, responsabili fiind dermatofiți din genurile Epidermophyton, Microsporum și Tricophyton. Dermatofitoza mai este cunoscută sub denumirea de ciuperca pielii, tricofiție, pecingine sau micoză cutanată.

Cele mai frecvent izolate microorganisme sunt Microsporum canis, sursa putând fi de obicei o pisică infectată, Tricophyton mentagrophytes, poate fi transmis uzual în urma contactului cu rozătoare infectate și Microsporum gypseum, ce poate fi contactat din soluri contaminate.

Boală cu transmitere la om

Dermatofitoza se poate transmite și la om, de multe ori proprietarul poate sesiza mai repede pe propria piele prezența infecției decât în blana câinelui sau a pisicii.

Cum se transmite?

De la contactul cu fungii patogeni și până la declanșarea semnelor clinice pot trece de la 1 până la 4 săptămâni. Aceștia se dezvoltă bine în țesuturile cheratinizate, dar nu persistă în cazul inflamațiilor severe. Expunerea la acești patogeni poate să nu determine apariția infecției, dar la fel de bine, un animal infectat poate să nu prezinte semne clinice, dar să fie purtător și sursă de infecție pentru alte animale sau om. Transmiterea poate avea loc fie prin atingerea locului afectat, fie prin contact cu părul sau pielea descuamată, rezistența sporilor de fungi în mediu fiind deosebit de mare: luni sau chiar ani.

Cine este predispus la îmbolnăvire?

Animalele tinere, bătrâne sau cu imunitatea slăbită pot fi predispuse la îmbolnăvire. Pisicile persane sau cele cu blană lungă sunt mai sensibile, la acestea boala se poate manifesta subclinic, persistent. Alți factori predispozanți pot fi nutriția deficitară, o densitate foarte mare de animale, tratamente îndelungate cu corticosteroizi, igiena deficitară sau îmbăierile și îngrijirea excesivă a blănii.

Trichograma

Cum se manifestă?

Alopecia de formă circulară este simptomul clasic al prezenței dermatofiților la pisici, cu toate acestea, în cazul câinilor, leziunile nu respectă această formă, putând cu ușurință să fie interpretate greșit. Alopecia poate să se generalizeze foarte rapid de la instalare. Alte simptome sunt descuamarea pielii, eritem (înroșirea pielii), hiperpigmentare și prurit variabil. Firele de păr afectate par tunse la bază. Unele microorganisme pot da naștere unor formațiuni granulomatoase de dimensiuni variabile, sau formațiuni pseudo-tumorale. Alte simptome mai pot fi dermatita miliară la pisici, foliculita, inflamarea patului unghiei și deformarea unghiei, iar în cazul dispunerii faciale a leziunilor, acestea pot mima prezența bolilor autoimune.



pisica cu dermatită micotică, dermatofitoza
Fluorescență sub lampa Wood

Examinarea cu lampa Wood, raclatul cutanat și cultura fungică

Examinarea cu lampa Wood poate ajuta la identificarea prezenței anumitor specii de fungi, care pot avea o strălucire fluorescentă verde-măr. Totuși absența fluorescenței nu poate elimina diagnosticul de dermatofitoză, medicul veterinar urmând mai mulți pași până la elucidarea cauzei alopeciei: prelevarea unui raclat cutanat, sau cultura fungică.

Tratamentul și decontaminarea mediului

Uneori animalele se pot „vindeca” spontan, fără vreo medicație, în câteva luni, totuși acestea rămân purtătoare și vor disemina agenții patogeni în mediu, de aceea recomandăm inițierea tratamentului cât mai curând posibil.

Medicul veterinar va alege cel mai potrivit tratament pentru animalul dumneavoastră de companie. Vaccinurile antifungice au o eficiență discutabilă din cauza numărului redus de tulpini din vaccin versus pleiada de ciuperci potențial infestante și majoritatea dermatologilor veterinari evită folosirea acestora (costuri inutile pentru proprietari).


Tratamentul este de durată (de cel puțin trei săptămâni), iar proprietarul trebuie să accepte că animalul se poate recontamina din mediu, în special dacă imunitatea sa este mai scăzută. Din acest motiv, igienizarea tuturor suprafețelor cu care a avut contact animalul trebuie să se realizeze de la inițierea tratamentului și trebuie repetată de mai multe ori până când animalul este vindecat:

  • Spălați textilele la temperaturi peste 60°C:

  • Aspirați bine și folosiți soluții de hipoclorit de sodiu pentru decontaminarea pardoselilor;

  • Aparatele cu abur fierbinte pot fi de ajutor;

  • Materialele ce nu pot fi decontaminate prin mijloacele de mai sus pot fi pulverizate cu spray-uri dezinfectante pentru încălțăminte (cu triclosan).

bottom of page