top of page
  • Dr. Szatmari Laura

Dermatita atopică – cea mai comună problemă alergică la câini


Dermatita atopică este o afecțiune ereditară ce presupune o predispoziție la a dezvolta alergii la anumiți factori comuni precum polenul unor ierburi sau arbori, la acarienii din casă, mucegaiuri, înțepăturile unor insecte, factori cutanați etc. Afectează în jur de 10% din populația canină a globului, dar și pisicile (nu există raportări la nivel global cu privire la incidența atopiei la această specie).

Se tratează dar nu se vindecă – episoadele alergice pot recidiva oricând

Fiind o predispoziție genetică, rezolvarea simptomelor nu asigură vindecarea, dar problemele pot fi ținute sub control cu condiția ca proprietarii să poată feri animalul lor de alergenii la care este sensibil.

Țineți cont de principiul pragului alergic: acumularea factorilor prurigeni va scădea pragul individual de sensibilizare! Deci, cu cât este mai expus la factori potențial alergizanți, sau care îi produc prurit, cu cât animalul va fi mai sensibilizat și va fi afectat mai rapid de un nou stimul alergic.

Rase sensibile

Sunt mai sensibili câinii din rasele Shar Pei, Fox Terrier Sârmos, Golden Retriever, Dalmațian, Boxer, Boston Terrier, Shih Tzu, West Highland White Terrier (după Manualul Merk de Medicină Veterinară, ed. a 10-a) dar și Cairn Terrier, Bulldog Englez, Setter Englez, Setter Irlandez, Lhasa Apso, Schnautzer miniatură, Pug (după Blackwell’s Five Minute Veterinary Consult, Clinical Companion, Small Animal Dermatology, Second Edition, K. H. Rhodes și A.H. Werner). Metișii acestor rase pot fi și ei sensibili.

Această boală poate afecta și pisicile, iar cele de rasă pură sunt mai predispuse decât metișii.

Vârsta de apariție

Boala alergică se instalează între 6 luni și 3 ani la câini, iar în cazul pisicilor până la 5 ani.

Cum se manifestă dermatita atopică?

Pruritul este principalul simptom, animalul se scarpină și îi apar leziuni la nivelul feței, zonele flexoare ale membrelor, podal, în zona perineală, abdomen și axilar. Poate să fie sezonier – concomitent cu perioada de înflorire a anumitor plante. Leziunile pruriginoase pot fi însoțire de infecții secundare recurente ale pielii și de probleme auriculare. Răspunsul la medicație este temporar, iar simptomele progresează și chiar se înrăutățesc în timp, dacă animalul nu este ferit de stimulii alergici. Animalul începe să se automutileze și ca urmare zona afectată rămâne depilată, sau este pătată de salivă, se poate observa înroșirea pielii, uneori leziunile sunt profunde apărând răni, cruste, îngroșarea pielii sau hiperpigmentarea ei.

Leziunile dermatitei atopice pot fi comune altor probleme dermatologice cum ar fi hipersensibilitatea alimentară, dermatita alergică la înțepăturile de pureci, râia sarcoptică, piodermite, infecții cu Malassezia, dermatita de contact, nefiind exclus ca aceste afecțiuni să evolueze concomitent cu atopia. Din acest motiv, veterinarul va realiza o anamneză completă a bolii, va examina pacientul și după caz, va realiza o serie de teste dermatologice care să confirme diagnosticul.

Protejați animalul de factorii hipersensibilizanți

Prevenirea îmbolnăvirii presupune în primul rând protejarea animalului de orice factor ce provoacă prurit, începând cu deparazitarea riguroasă (vezi mai sus principiul pragului alergic), igiena strictă a casei/adăpostului pentru reducerea acarienilor, polenului și sporilor de mucegaiuri din mediul de viață al animalului, îmbăierea frecventă cu șampoane calmante pentru piele pentru îndepărtarea alergenilor din blăniță. Dacă s-a reușit identificarea alergenului ce declanșează boala se vor lua toate măsurile pentru a proteja animalul de acesta. Ulterior, clinicianul va decide împreună cu proprietarul care va fi cursul terapiei.

Este o boală ce durează întreaga viață și nu poate fi vindecată, dar simptomele pot fi atenuate prin imunoterapie, terapie medicamentoasă sau pot fi prevenite prin vigilența proprietarilor.

#dermatitaatopica #caine #alergiecaine #scarpinarecaine

5.219 afișări0 comentarii
bottom of page