top of page
  • Dr. Laura Szatmari

Ieșiți cu câinele mai des decât doriți? Giardia poate fi cauza...


În cazul câinilor și pisicilor, infestația poate să se manifeste prin diaree, scaune decolorate, cu mucus și miros fetid, vărsături, distensie abdominală, crampe și gaze, apatie, pierdere în greutate. Simptomatologia poate fi continuă sau recurentă, dar s-au întâlnit multe cazuri de infestație fără vreun semn clinic.

Afectează în special cățeii și pisicile tinere

Boala poate determina întârzieri în creștere și poate forma un teren favorabil altor infecții, dar și animalele adulte, sau în vârstă, tarate, pot să se îmbolnăvească.

În topul bolilor parazitare

Protozoarul Giardia este unul dintre cei mai frecvent întâlniți paraziți la nivel global – atât la oameni cât și la animale. În anul 1979 OMS a luat în calcul potențialul zoonotic al acestui flagelat. Totuși, nu toate speciile de Giardia pot parazita omul.

Surse de infecție

Pot fi apa și hrana contaminate și contactul cu animalele bolnave sau purtătoare, chisturile de Giardia fiind foarte rezistente la factorii de mediu. De la ingerarea chisturilor, semnele clinice apar de la 3 până la 10 zile.

Cum depistăm Giardia?

Dacă identificați simptomele de mai sus, câinele sau pisica dumneavoastră poate avea giardiază, astfel, se recomandă vizita la veterinar pentru stabilirea diagnosticului. Din probe de scaun vor fi realizate examene copro-parazitologice, iar după caz, teste pentru determinarea antigenului Giardia. Întrucât eliminarea paraziților nu se realizează constant, pot fi necesare mai multe probe de scaun pentru examinare.

Deparazitările sunt la zi?

Tratamentul antiparazitar de rutină poate să nu asigure protecția împotriva acestui parazit, din acest motiv, este necesar ca puiuții de câini și pisici să fie testați înainte de deparazitare, mai ales dacă au prezentat vreunul din simptomele specifice giardiazei. În cazul adulților, este indicată testarea copro-parazitologică cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu au semne de boală, din prisma riscului de a transmite boala la om. Odată depistată Giardia, indiferent de prezența sau absența simptomelor, animalele de companie vor fi deparazitate de către medicul veterinar.

Prevenirea reinfestării

Odată deparazitat, animalul poate fi din nou infestat dacă proprietarii ignoră măsurile de prevenire: îmbăierea animalului pentru îndepărtarea chisturilor din blană, igienizarea riguroasă a spațiilor de odihnă, a vaselor pentru hrană și apă și a jucăriilor. Chisturile sunt distruse de dezinfectanți ce conțin compuși cuaternari de amoniu, de abur și de apă fierbinte.

Nu uitați: îndepărtarea promptă a materiilor fecale poate limita contaminarea mediului.

#caine #diareecaine #diareepisica #pisica #veterinarbrasov #cainescaunmirositor #scauncumucus #giardia #paraziticaine #parazitipisica

824 afișări0 comentarii
bottom of page