top of page
  • Dr. Szatmari Laura

De ce vomită?


Hrana pisica

Unul dintre simptomele frecvent întâlnite la câini și pisici este voma. Împrejurările în care aceasta apare pot varia de la inofensive până la foarte grave, ce pot fi periculoase pentru viața animalului, important fiind ca reacția proprietarului să fie adecvată pentru gradul de seriozitate al problemei.

Vomă, vomituriție, disfagie, regurgitare...

În timp ce voma este o acțiune reflexă de eliminare prin cavitatea bucală și/sau nazală a unei părți sau a întregului conținut stomacal și/sau al segmentului proximal al intestinului subțire, prin mișcări ample de contracție a musculaturii abdominale, diafragmatice și a viscerelor, vomituriția este doar senzația de vomitare ce nu se soldează cu eliminarea de conținut, în disfagie animalul prezintă dificultăți la înghițire, iar prin regurgitare se elimină conținut alimentar nedigerat din esofag sau stomac, fără efort abdominal. Fiecare dintre aceste simptome pot fi prezente în patologii diferite, medicul veterinar fiind cel mai în măsură să deceleze cauzele.

Ce e de făcut?

În cazul în care starea generală a animalului care vomită nu este mult modificată, nu prezintă semne de febră, durere, sânge în conținutul stomacal și știți că nu a avut acces la substanțe toxice, încercați să-i opriți aportul alimentar timp de 24 ore, apa însă trebuie să-i fie pusă la dispoziție, în primele 2-3 ore în cantități reduse sau sub formă de cuburi/fulgi de gheață, apoi la discreție pentru a evita deshidratarea. După cele 24 ore se vor reintroduce gradual alimentele, pentru început în cantități reduse. De cele mai multe ori voma se va opri fără vreo intervenție medicamentoasă. Dacă senzația de vomă persistă sau apar alte simptome, vizitați de urgență un cabinet veterinar. De asemenea, este important să mergeți la cabinet dacă episoadele de vomă au tendința de a se repeta la intervale mai mari de timp, chiar dacă starea lui nu pare mult modificată. Este posibil ca animalul dumneavoastră să aibă afecțiuni ce necesită investigații mai amănunțite.

Ce ar trebui să urmăriți?

Înaintea prezentării la veterinar cu câinele sau pisica, ar fi util să prelevați o mostră din conținutul vomitat pentru a fi analizat la cabinet. Culoarea, consistența, conținutul, pH-ul sunt indicatori importanți pentru stabilirea unui diagnostic. Luați aminte la frecvența vomitării, existența diareei, sânge în conținutul eliminat, semne de deshidratare, modificarea stării generale, sau alte simptome apărute în timp precum modificarea frecvenței de urinare și a consumului de lichide, schimbarea apetitului, modificări ale greutății corporale.

Primul ajutor

O complicație periculoasă a vomei, în special cea post-anestezie, sau în cazul animalelor slăbite, letargice, poate fi asfixia mecanică prin inhalarea conținutului vomitat. Dacă sesizați că animalul dumneavoastră are dificultăți de respirație după vomitare aplicați-i măsuri de prim ajutor, începând cu îndepărtarea din cavitatea orală și faringe a resturilor alimentare, apoi trageți limba animalului înspre exterior pentru a elibera faringele și mențineți gâtul animalului în poziție de extensie. Apoi, orientați animalul cu capul în jos și gâtul întins și presați-i cutia toracică pentru a forța aerul și eventualele resturi alimentare afară din căile respiratorii – gravitația poate ajuta și ea la eliminarea cauzei sufocării. Dacă este necesar aplicați câteva lovituri moderate între spete pentru a dizloca eventuale fragmente blocate. În cazul în care aceste metode nu funcționează aplicați manevra Heimlich. În oricare dintre aceste situații este bine să contactați medicul veterinar care vă va oferi sfaturi adecvate situației.

Investigații și tratament

Odată prezentat la veterinar, animalul va fi supus unor teste clinice, analize de laborator din sânge, ser, urină, conținut vomitat, fecale, i se vor face ecografii, endoscopii, radiografii sau chiar intervenții chirurgicale exploratorii pentru cazurile care necesită aceste investigații.

Terapeutica poate viza schimbarea dietei, administrarea unor anti-emetice, rehidratarea și re-echilibrarea electrolitică pentru pacienții ce suferă de deshidratare și tratamente specifice pentru boala care a cauzat voma.

Posibile cauze ale vomei:

Schimbarea dietei Consumul exagerat de alimente Consum de resturi de mâncare, alimente de uz uman, exces de aditivi și condimente... Intoleranță alimentară Balonarea Răul de mișcare Constipația Parazitismul intestinal Toxiinfecție alimentară Infecții bacteriene sau virale cu tropism gastro-intestinal Ingestia de corpuri străine – jucării, oase, mingi, fragmente de lemn, plastic... Afecțiuni intestinale: ileus, volvulus, megacolon, etc. Infecții respiratorii superioare Tonsilita Insuficiența renală acută Insuficiența hepatică Colecistită Pancreatită/insuficiență pancreatică Gastrită Hipertrofie pilorică Duodenită Afecțiuni cardiace Ingerarea de substanțe toxice Anumite medicamente Hipertermia Piometrul Afecțiuni neoplazice Afecțiuni vestibulare Afecțiuni cerebelare Afectarea sistemului nervos central...

Posibile cauze ale regurgitării:

Afecțiuni faringiene Diverticuli esofagieni Stricturi esofagiene Megaesofag Tumori esofagiene Corpuri străine Miopatii Hernii hiatale Tulburări ale sistemului nervos...

Posibile cauze ale disfagiei:

Afecțiuni dentare – abcese, fracturi, gingivită, parodontoză Afecțiuni orale – corpuri străine , plăgi la nivelul limbii, obrajilor, chiști salivari, Afecțiuni faringiene Polipi Paralizii linguale sau ale musculaturii maseterice Fracturi, luxații mandibulare, maxilare, ale aparatului hioidian Frenumul limbii este prea scurt...

#voma #cainevomita #pisicavomita #veterinarBrasov

2.127 afișări0 comentarii
bottom of page