top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Szatmari Laura

Cum tai ghearele pisicii?



Dacă ai simțit dorința de a ajusta manichiura/pedichiura pisicii tale, te-ai aflat cel mai probabil în una din următoarele situații:

  • Pisica zgârie cu insistență mobilierul sau covoarele;

  • Joaca a devenit puțin prea agresivă și simți ghearele pe pielea ta;

  • O auzi când se plimbă prin casă - ca și cum ar avea tocuri;

  • Rămâne agățată de perdele sau cuverturi;


Tip #1 - Când să începi?


Felina ta își duce traiul strict în interior? Atunci este candidata perfectă pentru tăierea unghiilor. O poți face tu însuți, te poate ajuta un prieten, sau te adresezi profesioniștilor de la cabinetele veterinare sau la frizeriile feline. Unghiile tăiate au tendința de a crește și ajung din nou ascuțite în aproximativ două săptămâni.


Gheruțele pot fi tăiate de la orice vârstă. Dacă o obișnuiești de pui cu manopera, va fi foarte ușor să o faci acasă, oricând este necesar.


Pisicile de exterior au nevoie de unghii pentru a se cățăra și a supraviețui, deci nu le tăiem.


Tip #2 - Cu ce să tai unghiile pisicii?


În funcție de dimensiunea unghiilor și de duritatea lor, poți folosi cleștișori pentru unghii, ghilotine, unghiere sau cleștișori (de uz uman) - orice îți este mai comod, îți permite să vezi ce tai și ți se pare mai sigur. Toate instrumentele trebuie să fie dezinfectate înainte și după utilizare (cel puțin șterse cu alcool sanitar) și să fie ascuțite, în caz contrar pot strivi țesuturile și operațiunea de tăiere a ghearelor devine dureroasă pentru pisică - posibil și pentru cine o face.


Tip #3 - Tehnica de tăiere a ghearelor


Tăierea ghearelor la pisica

Succesul operațiunii pornește de la modul în care ții pisica pentru a-i tăia ghearele. Trebuie să fie o experiență relativ confortabilă pentru toată lumea astfel că dacă lucrurile încep să se încingă, poți amâna finalizarea procedurii peste câteva ore sau a doua zi. Preferabil, ghearele sunt tăiate când pisica este relaxată, chiar somnolentă.


Alege o zonă înaltă - de exemplu o masă pe care pui un prosop ca pisica să nu alunece, cu care o poți înveli dacă refuză să colaboreze - va fi ținută în brațe, dar cu membrele pe suprafață, ridici prima lăbuță, aplici presiune ușoară pe pernuță și gheara va fi exteriorizată. Tai gheara la aproximativ 1 mm după zona de vascularizație, iar dacă îți este dificil să o vizualizezi din cauza culorii unghiei, te poți folosi de o lanternă.


Poți opta să tai unghiile pe rând când pisica doarme, o poți înveli din start într-o pătură groasă lăsând câte un membru afară, poți să o ții în brațe ea fiind pe spate, iar dacă este chiar obișnuită cu procedura te va lăsa să o aplici oriunde.


Nu uita să-i oferi ceva bun după tăiere, în maxim trei secunde, ca ea să asocieze procedura cu ceva pe placul ei.



Tip #4 - Ce faci dacă tai prea mult


Secționarea zonei vascularizate poate fi neplăcută - amintește-ți cum a fost ultima oară când ți-ai tăiat prea scurt o unghie. Dacă ești atent și urmărești pașii, sunt prea puține șanse să greșești. Sângerarea poate dura până la 5 minute, aplică un antiseptic (alcool sanitar) local și pune presiune ușoară. Dacă ai un creion de cauterizare îl poți folosi cu încredere. Dacă sângerează mai mult timp este posibil să fie necesară vizita la veterinar, se va impune și o serie de analize căci sângerarea prelungită poate indica probleme de coagulare a sângelui.


Tip #5 - Alternative


Pisicile știu de cele mai multe ori să își îngrijească singure unghiile. Oferindu-le suficiente locuri pentru ascuțirea ghearelor vor uita de canapele și covoare. Fii ferm și nu-i permite pisicii să te atace, muște sau zgârie nici măcar în joacă. Oferă-i mai multe locuri de cățărare (niciodată nu sunt destule), jucării noi (sau vechi pe care le prezinți prin rotație) eventual încă un partener de joacă și va zgâria mai puțin.


Căpăcelele din silicon pentru unghii sunt o soluție colorată pentru zgârieturile nedorite. Odată ce pisica se obișnuiește cu ele, le poate purta 5-6 săptămâni. Cu toate acestea, unghiile vor continua să crească sub aceste protecții sub care nici nu se pot toci, deci ghearele vor trebui scurtate periodic și cu această procedură.


Îndepărtarea chirurgicală a ultimelor falange - purtătoare de gheare - este o procedură ilegală în România și U.E. și îți recomand să nu o urmezi chiar dacă, prin absurd, ai găsi medici dispuși să o facă. Este o procedură dureroasă - posibil să resimtă pe viață dureri de „membru fantoma” de pe urma amputării, care lasă pisica cu un handicap permanent și fără de apărare dacă ajunge în exterior.


Probleme pentru care te așteptăm la cabinet


Unghiile pisicilor se exfoliază natural pentru a deveni ascuțite. Dacă sunt tăiate frecvent, au tendința de a deveni mai îngroșate, în special dacă pisica nu are unde să le ascută, sau încetează să le toaleteze. Dacă acestea sunt colorate anormal, au depuneri sau le lipsește transparența, au suprafața rugoasă, pliurile care le acoperă sunt înroșite, crustoase, edemațiate, sau pernuțele sunt crăpate sau prezintă excrescențe vă așteptăm la cabinetul veterinar Ceres Vet pentru un consult dermatologic amănunțit.


200 afișări0 comentarii
bottom of page