top of page
 • Poza scriitoruluiDr. Szatmari Laura

Bucuria și teroarea sărbătorilor de iarnă


Artificii

Pe cât de mult așteptăm și ne bucurăm de sărbătorile de iarnă, animalele noastre de companie pot fi copleșite de mulțimea de musafiri care ne trec pragul sau de zgomotul ce poate depăși nivelul obișnuit atât în casă cât și afară. Artificiile de la revelion, pocnitorile și cetele de colindători pot fi stimuli mult prea puternici pentru anumite animale.

Iată câteva sfaturi pentru ca prietenii noștri patrupezi să treacă cu bine și cu cât mai puțin stres peste sărbători:

 1. Învățați-i cu zgomotul artificiilor. Expuneți-i zilnic la acest zgomot cu câteva săptămâni înainte. Pe YouTube găsiți ore întregi de zgomote de artificii pe care le puteți rula pentru a-i desensibiliza. Eventual asociați acest zgomot cu o recompensă.

 2. Scoateți câinii la plimbare numai în lesă. Dacă o petardă îi poate speria atât de mult încât să fugă, pot să se piardă sau să ajungă în fața mașinilor.

 3. Scoateți câinii la plimbare în perioada când nu sunt focuri de artificii.

 4. Asigurați-vă că sunt microcipați și înregistrați corespunzător, iar informațiile dumneavoastră de contact din Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân sunt actualizate, în eventualitatea că s-ar pierde.

 5. Țineți animelele de companie în interior pe perioada focurilor de artificii, chiar dacă sunt obișnuite să stea afară.

 6. Oferiți-le un loc de retragere în interiorul locuinței: o cameră mai ferită de zgomote sau o zonă de supraveghere și siguranță aflată într-o zonă înaltă pentru pisicile mai curioase, atunci când aveți musafiri.

 7. Acoperiți zgomotul artificiilor cu zgomote familiare: dați volumul televizorului mai tare.

 8. Dați-le o preocupare înaintea începerii unor evenimente potențial stresante – o jucărie nouă care să le captiveze atenția și încercați să le consumați din energie jucându-vă mai mult cu ei.

 9. Consultați-vă cu veterinarul din timp pentru cazul în care reacțiile animalelor dumneavoastră sunt exagerate. Vă poate oferi consiliere și dacă sunt necesare, alternative de liniștire pentru perioadele mai stresante.

 10. Nu uitați să vă bucurați împreună de sărbători!

241 afișări0 comentarii
bottom of page