top of page

Investigații și tratamente dermatologice

Dermatologie veterinara Brasov - trichogramă - examinarea firelor de păr la microscop

Unele dintre cele mai frecvente motive pentru a vizita cabinetul veterinar împreună cu pisica sau câinele dumneavoastră sunt afecțiunile dermatologice. Acestea pot reflecta atât probleme localizate cât și generalizate, de origine infecțioasă sau parazitară, cauzate de factori iritativi, hipersensibilitate, disfuncții genetice sau dobândite ale organelor și sistemelor organismului, sau au ca sursă o alimentație deficitară. 
 

Identificarea cauzei

Este esențială pentru un tratament eficient, cu rezolvare durabilă – deziderate ale fiecărui proprietar de animale. Când vă prezentați la veterinar cu o problemă dermatologică este necesar să oferiți medicului toate informațiile pe care vi le solicită, dar puteți veni pregătiți de acasă cu o listă de răspunsuri le întrebările: 
 

  1. Care este principala problemă și de cât timp a apărut?

  2. Rasa animalului și vârsta la care au apărut problemele.

  3. Care a fost evoluția bolii – de la debut până în prezent, inclusiv dacă s-au mai aplicat tratamente.

  4. Ce boli mai are sau a mai avut animalul?

  5. Care sunt zonele în care există sau au fost probleme?

  6. Care este frecvența îmbăierilor și când a fost cea mai recentă baie?

  7. Sunt pureci, păduchi, căpușe sau alți paraziți pe animal?

  8. Animalul a intrat în contact cu alte animale care i-ar fi putut transmite boli?

  9. Care este mediul de viață; au avut loc schimbări recente?

  10. Ce alimentație primește? 

 

Examinarea dermatologică 

În funcție de simptomatologie și de anamneză, veterinarul va efectua o serie de examene – va fi nevoie sa aduceți animalul la veterinar pentru a obține un diagnostic precis. 

Prima etapă va consta în realizarea unei consultații generale pentru determinarea stării de sănătate în ansamblu. Ulterior, medicul veterinar va decide dacă vor fi necesare alte investigații precum dermatoscopia,  examinarea cu lampa Wood, amprenta dermică sau testul cu banda adezivă, raclarea tegumentului, prelevarea de fire de păr și vizualizarea microscopică, pieptănarea blănii pentru vizualizarea paraziților sau a detritusurilor celulare, realizare de culturi bacteriene sau fungice, biopsie de țesuturi, teste serologice, sangvine, urinare și coproparazitologice sau teste imunologice. 
 

Când să veniți la veterinar pentru un consult dermatologic? 

Atunci când animalul dumneavoastră are una din următoarele manifestări: pierde în exces blana, i-au apărut zone alopecice, i s-a decolorat blana sau pielea în anumite zone, are pielea înroșită, decolorată sau înnegrită, cu leziuni erozive sau în relief, se scarpină sau se mușcă în mod repetat în anumite zone, ați văzut paraziți pe corpul animalului sau are alte probleme care vă îngrijorează.

bottom of page