Prevenția în cabinetul veterinar
Vizite regulate la cabinetul veterinar
Recomandăm proprietarilor de câini și pisici să ne viziteze cu următoarea periodicitate pentru realizarea examenelor clinice:
-
la fiecare două săptămâni de la 6 la 12 săptămâni de viață;
-
lunar de la 3 la 6 luni de viață;
-
anual, până la 7 ani;
-
bianual de la vârsta de 7 ani și pentru animalele cu boli cronice.
Din protocoalele de prevenție fac parte:
-
analizele de sânge - le realizăm opțional până la vârsta de 7 ani, dar trebuie realizate obligatoriu anual, chiar bianual după vârsta de 7 ani, sau înainte de intervenții chirurgicale, anestezii, sau tratamente medicamentoase care pun presiune mai mare pe diferite organe;
-
analize de urină, anual;
-
examene copro-parazitologice, anual;
-
măsurarea tensiunii arteriale - în special pentru animalele trecute de 7 ani, anual;
-
recomandăm examene cardiologice anuale pentru rasele cu risc spre a dezvolta probleme la acest nivel:
-
Maine Coon, British Shorthair, Ragdoll, Sphynx, Chartreux, Persană;
-
Boxer, Doberman Pinscher, Dog German, Cavalier King Charles Spaniel, Teckel, Toy & Miniature Poodle, Golden Retriever, Schnauzer Pitic;
-
-
igienizările dentare prin detartraj supra si sub-gingival sunt recomandate o dată la 6-12 luni la animalele predispuse la formarea tartrului;
-
vaccinările;
-
deparazitările interne și externe;
-
stabilirea unei diete echilibrate, adecvată etapei de viață.
Din perspectiva potențialului de transmitere la om dar și al impactului multor dintre aceste afecțiuni, prevenirea bolilor infecțioase și parazitare reprezintă o prioritate, astfel, este indicată respectarea cu strictețe a programelor de deparazitare și vaccinare, dar și o abordare pro activă a proprietarilor pentru menținerea stării de sănătate a animalului lor.
Programul de deparazitare internă
Este o procedură de rutină, dar care ar trebui efectuată la recomandarea medicului veterinar.
Substanțele folosite în mod repetat, fără a fi analizat în prealabil statusul parazitar al animalului, pot conferi rezistență, în special în cazul dozării incorecte. În plus, cu toate că majoritatea antiparazitarelor au un spectru suficient de larg pentru a elimina mare parte a paraziților, unii dintre ei trebuie abordați cu grupe speciale de medicamente și în doze ce pot necesita repetare, în funcție de ciclul biologic al parazitului.
Analize copro-parazitologice înaintea deparazitării interne
Este esențial ca administrarea medicamentului de deparazitare, în special în cazul puilor de câine și pisică, să se facă după efectuarea de analize copro-parazitologice. Aceștia pot manifesta o sensibilitate și receptivitate crescută la infestare cu diferiți paraziți, inclusiv protozoare, ce necesită abordări diferite. Adulții devin mai rezistenți la boli parazitare și deși pot fi purtători, starea lor generală poate rămâne nealterată. În cazul acestora, analizele copro-parazitologice ar trebui realizate de cel puțin o dată pe an. Nu uitați, o parte semnificativă dintre paraziții animalelor de companie se pot transmite și la om.
Deparazităm intern preventiv câinii și pisicile cu următoarea periodicitate:
-
la fiecare două săptămâni de la 4 la 12 săptămâni de viață;
-
lunar, de la 3 la 6 luni de viață;
-
lunar, animalele care trăiesc în exterior, care vânează rozătoare, păsări, insecte, moluște, amfibieni, câinii și pisicile care consumă carne crudă sau care locuiesc în gospodării cu copii mici sau femei însărcinate, animalele care au riscul de a dobândi Dirofilaria;
-
trimestrial animalele care au peste 6 luni și nu se încadrează în grupa de mai sus;
-
la fiecare patru luni, pisicile care au peste 6 luni, locuiesc exclusiv în interior și nu se încadrează în categoria celor ce necesită deparazitare lunară.
Programul de deparazitare externă
În cazul parazitozelor externe, prevenirea vă poate scuti de multe neplăceri. Când doriți să alegeți cele mai potrivite produse pentru deparazitarea externă, medicul veterinar vă va ajuta să identificați care dintre criteriile antiparazitarelor externe se aplică mai bine animalului dumneavoastră de companie: eficiența, prețul, remanența, toxicitatea, capacitatea de repelență etc.
Deparazitarea externă se face fără întreruperi, pe tot parcursul anului .
Programul de vaccinare
Vaccinarea constă în administrarea unui material antigenic pentru ca sistemul imunitar să se activeze și să poată lupta împotriva unui patogen. Astfel, îmbolnăvirile pot fi prevenite în totalitate (ex. parvoviroza, panleucopenia, rabia) sau animalul poate trece mai ușor peste boală, vaccinul ameliorându-i simptomele.
Schemele de vaccinare sunt concepute de medicul veterinar în funcție de vârsta la care se aduce animalul pentru vaccinare, în funcție de istoricul îmbolnăvirilor din cuib sau din zonă și în funcție de cerințele legislative în vigoare.
Se vor vaccina animalele sănătoase, în urma controlului amănunțit efectuat de către medicul veterinar care va decide schema potrivită sau în cazul anumitor boli, pot fi administrate vaccinuri pentru ameliorarea simptomelor.
Pentru puii de câine și pisică, până la instalarea imunității vaccinale, este recomandat să le fie limitate interacțiunile cu alte animale, dar și să le fie restricționat accesul în mediul exterior.
Vaccinarea câinilor:
-
începe de la 6 săptămâni de viață cu prima doză, un vaccin monovalent;
-
repetare la 8 săptămâni de viață polivalent;
-
repetare la 10 săptămâni de viață polivalent;
-
repetare când câinele împlinește 3 luni de viață, polivalent + rabie; înainte de acest vaccin realizăm și microciparea;
-
după două săptămâni de la acest vaccin, câinele poate ieși în comunitate;
-
-
vaccinul de 6 luni - polivalent;
-
vaccinul de un an - polivalent și anti-rabic;
-
anual, pe parcursul întregii vieți se administrează vaccin polivalent și anti-rabic.
Vaccinarea pisicilor:
-
începe la vârsta de 8-10 săptămâni cu vaccin polivalent;
-
repetare după 3-4 săptămâni cu vaccin polivalent și anti-rabic;
-
după două săptămâni de la acest vaccin, pisica poate ieși în comunitate;
-
-
vaccinarea la împlinirea vârstei de un an;
-
repetarea vaccinărilor anual sau la trei ani în funcție de tipul de vaccin folosit.
-
mai multe detalii despre tipurile de vaccin folosite la pisici găsiți în articolul Vaccinarea pisicii