top of page
 • Poza scriitoruluiDr. Szatmari Laura

Mirosul neplăcut al gurii - cauze, mituri și soluții


mirosul gurii la caine

Mirosul neplăcut al respirației la câini și pisici poate fi un motiv de disconfort atât pentru proprietar cât și pentru animalele afectate, întrucât o mare parte din mijloacele lor de comunicare se bazează pe simțul olfactiv, dar și din prisma faptului că poate fi cauzat de suferințe locale sau sistemice. Din acest motiv, vă invităm să nu ignorați acest simptom și să vă prezentați la cabinetul veterinar de îndată ce sesizați acest aspect.

Cauzele cele mai frecvente:

 • Afecțiunile dinților și gingiilor, îndeosebi tartrul, boala parodontală, gingivitele și stomatitele – produc în general un miros putrid, deosebit de neplăcut datorită unei încărcături ridicate de microbi;

 • Corpuri străine din cavitatea orală sau abcese rezultate prin înțepare – frecvente în cazul animalelor hrănite cu oase sau care obișnuiesc să roadă obiecte;

 • Coprofagia – se întâlnește în special la câinii foarte tineri care pot consuma propriile fecale, sau ale altor animale;

 • Bolile digestive – gastrite, enterite, boli hepatice, probleme de motilitate sau constipația – pot da un miros specific ce variază de la înțepător la fetid. De obicei sunt însoțite și de vomă sau diaree;

 • Diabetul – conferă un miros fructat, aromat respirației;

 • Problemele renale - conferă, în fazele grave, uremice, un miros de urină.

Mituri:

„Câinii au gura mai curată decât oamenii”– cu toate că saliva câinilor conține o enzimă, lizozim, cu efect antibacterian, aceștia pot avea afecțiuni orale serioase, cauzate de microbi care nu numai că pot cauza durere, inflamație locală și miros neplăcut, dar pot ajunge în alte țesuturi sau organe putând cauza sinuzite, meningite, endocardite, afecțiuni articulare etc., chiar septicemie.

„Rosul oaselor este cea mai bună soluție pentru curățarea dinților” – cu toate că acțiunea abrazivă a oaselor ajută la curățarea suprafețelor dentare, în general , consumul lor duce la constipație, chiar la blocarea tranzitului, iar așchiile de os pot înțepa sau sfâșia orice segment digestiv, punând în pericol viața animalului.

„Animalele în vârstă au mirosul respirației mai neplăcut” – animalele în vârstă pot avea una sau mai multe probleme care le pot genera un miros neplăcut respirației, dar acestea pot fi prevenite prin vizite regulate la veterinar.

Soluții pentru o respirație sănătoasă

Aveți grijă de sănătatea orală a animalelor voastre. Problemele orale sunt cea mai frecventă cauză a respirației ihoroase la un animal de companie.

 1. Puteți începe prin a face o vizita la cabinetul veterinar, unde medicul va face o evaluare a stării de sănătate și un plan de tratament, după caz.

 2. Faceți detartraj de fiecare dată când se impune – este o procedură minim invazivă, realizată numai sub anestezie generală, dar care poate ajuta mult la păstrarea unei guri sănătoase.

 3. Spălați zilnic animăluțele pe dinți.

 4. Oferiți-le recompense care să le faciliteze curățarea dinților

 5. Preventiv, le puteți oferi periodic hrană uscată special formulată pentru curățarea dinților, pe piață sunt disponibile mai multe mărci – întrebați veterinarul pe care vi le recomandă.

 6. Folosiți spray-uri orale cu antiseptic pentru reducerea numărului de microbi de la nivelul cavității orale.

Ați identificat unul dintre simptomele descrise mai sus? Vă puteți programa acum la telefon 0752298138 sau e-mail: szatmarivet@gmail.com pentru un consult.

3.068 afișări0 comentarii
bottom of page