Suntem înconjurați de o miriadă de microorganisme ce conviețuiesc cu noi, dar pe cât de vast este ecosistemul nostru pe atât de fragilă este bariera dintre sănătate și boală.
Scopul acestei relatări este de a răspunde întrebărilor adresate de mulți proprietari la dobândirea unei feline. Suntem specii diferite, dar există o multitudine de germeni ce pot trece de la pisici la noi și ne pot transmite probleme de sănătate, în special în cazul unor animale al căror istoric medical nu este deplin cunoscut sau investigat.
Beneficiile de a avea în casă o pisică sunt nenumărate, pornind de la dragostea ce ne-o oferă, modul în care reușește să ne schimbe în bine dispoziția zi de zi, ne ajută să creăm rutine responsabile, sau ne echilibrează prin torsul ei oferit cu generozitate. Copiii îi sunt parteneri serioși de joacă, dar sistemul lor imunitar este în dezvoltare, ceea ce îi face mai receptivi la bolile pe care le poate purta o pisică. Nici adulții nu sunt complet feriți de riscuri, cu toate acestea, urmând câteva reguli de prevenire a bolilor, șansele de a lua germeni patogeni de la pisică pot fi reduse.
Măsuri de prevenție pentru bolile transmise de pisici (1):
Când adoptați sau cumpărați o pisică mergeți cu ea la veterinar pentru a vă asigura că are deparazitările și vaccinările la zi și nu prezintă semne de boli, apoi asigurați-i deparazitările și vaccinările periodice conform recomandărilor și cel puțin un consult veterinar în fiecare an;
Asigurați-i un loc izolat în casă în primele două săptămâni, timp în care vă asigurați că nu apar manifestări ale unor boli, permițând deparazitărilor să își facă pe deplin efectul;
Spălați-vă pe mâini după interacțiunile cu pisica și de fiecare dată înainte de a mânca sau de a duce mâna la gură;
Curățați zilnic litiera și spălați-vă mereu pe mâini după ce o manevrați;
Așezați litiera departe de copii, alte animale sau de zonele de preparare a hranei;
Nu îi oferiți pisicii carne crudă;
Oferiți-i mereu hrană și apă proaspete, în vase curate;
Evitați zgârieturile și nu încurajați joaca agresivă, începând de la primele săptămâni de viață;
Tăiați frecvent gheruțele pisicilor care stau în casă;
Instruiți copiii să se joace blând cu pisica și să vă anunțe de fiecare dată când au fost zgâriați sau mușcați;
Folosiți mănuși când faceți lucrări în grădină și vă spălați bine pe mâini după aceea.
În cazul în care ați fost zgâriat sau mușcat de o pisică:
-Spălați bine locul cu apă și săpun, folosiți apoi un antiseptic;
-Adresați-vă de urgență unui medic infecționist dacă suspectați că pisica nu a fost vaccinată anti-rabic, dacă rana este adâncă, dacă pare infectată, inflamată, dureroasă, dacă pisica pare bolnavă sau dacă au trecut mai mult de 5 ani de la ultimul vaccin anti-tetanos;
Câteva dintre bolile ce pot fi transmise de la pisică la om sunt (1):
Rabia
Boală infecțioasă mortală ce afectează sistemul nervos, produsă de Lyssavirus, este tot mai rară din cauza vaccinării.
-Transmitere: prin mușcături, zgârieturi, saliva, sistemul nervos al animalelor infectate
-Manifestare la pisică: schimbări bruște de comportament, agresivitate, paralizii apoi moarte la numai câteva zile de la debutul simptomelor.
-Manifestare la om: simptomele pot apărea la câteva săptămâni sau chiar luni de la contaminare, după apariție sunt incurabile. Odată ce ați fost mușcați sau zgâriați de un animal cu imunizare anti-rabică incertă spălați cu săpun și apă din abundență zona apoi adresați-vă unui medic.
Boala zgârieturii de pisică
Sporotrichoza
Dermatofitoza
Boli parazitare produse de cestode (1,3)
Boli parazitare produse de nematode (1,2,3)
Bolile transmise de căpușe
Giardiaza
Toxoplasmoza
Criptosporidioza
Enterita cu Campylobacter
Salmoneloza
Surse:
2. Mircean V, Titilincu A, Vasile C. Prevalence of endoparasites in household cat (Felis catus) populations from Transylvania (Romania) and association with risk factors. Vet Parasitol. 2010 Jul 15;171(1-2):163-6. doi: 10.1016/j.vetpar.2010.03.005. Epub 2010 Mar 10. PMID: 20381250.
3. Knapp J, Combes B, Umhang G, Aknouche S, Millon L. Could the domestic cat play a significant role in the transmission of Echinococcus multilocularis? A study based on qPCR analysis of cat feces in a rural area in France. Parasite. 2016;23:42. doi: 10.1051/parasite/2016052. Epub 2016 Oct 14. PMID: 27739398; PMCID: PMC5782850.
4. Aziz MH, Ramphul K. Ancylostoma. [Updated 2021 Oct 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507898/
Grafica: Dr. Szatmari Laura
Comments