top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Szatmari Laura

Cum convingi pisica să te lase să dormi când ea vrea de mâncare

Week-endul – pe care toți îl așteptăm cu nerăbdare – este un concept abstract de raționalizare a timpului, care nouă ne oferă aproape în unanimitate senzații plăcute de calm și relaxare chiar la simpla întoarcere a gândurilor înspre acesta. Pisicilor, ancorate în savoarea prezentului, conceptul de week-end le rămâne clar, indiferent. Poate și pentru că nu au un job la care să își dorească din când în când să nu se ducă. Sau poate pentru că, dintre toate animalele domestice, știu cel mai bine cum să își dozeze timpul pentru somnul binemeritat, astfel că nu sunt neapărat obosite de la mijlocul săptămânii mai departe, precum stăpânii lor.




Dacă pisica te trezește sistematic în week-end sau poate chiar și în timpul săptămânii la ore nocturne să îți ceară de mâncare (de multe ori având bolul plin), am grupat câteva strategii, în funcție de utilitatea lor:


Nu recomand:

  1. Te trezești spășit și umil exact când strigă pisica și o hrănești repede să nu trezească toată casa/tot blocul, apoi îți continui somnul în liniște, sau faci patul și te odihnești altă dată;

  2. Aștepți ca altcineva din familie să o hrănească, apoi vă continuați somnul;

  3. Îi dai calmante pisicii înainte de culcare;

  4. Umpli bolul cu mâncare seara și speri să îi mai placă gustul până dimineața;


Recomand:


  1. Cumperi un dozator (dispenser) de hrană cu temporizator și programezi hrănirea pentru orele la care obișnuiește să se trezească, respectând dozele zilnice recomandate. Găsești o varietate mare de gadget-uri pentru hrănire, prețurile de pornire la ora actuală sunt 300-500 lei.

  2. Resetezi ceasul biologic al pisicii planificând un program precis de hrănire de două-trei ori pe zi, stabilind cu exactitate gramajele necesare pentru fiecare masă și respectând zi de zi orele. Alege să îi oferi mâncarea de dimineața la o oră convenabilă ție, iar în una-două săptămâni ar trebui să se adapteze la noul program. Între timp va trebui să suporți concertele matinale ale pisicii sau apropii gradual ora de hrănire de cea pe care ți-o dorești.

  3. Discuți cu medicul veterinar pentru stabilirea unei diete pentru reducerea apetitului – în special dacă pisica ta este obeză.

  4. Îi faci un consult amănunțit al sănătății și analize de sânge, deoarece anumite boli metabolice precum hipertiroidismul sau diabetul pot cauza un apetit exagerat - ar fi bine să le excludem.


Sunt sigură că vei alege varianta potrivită pentru tine, familia, vecinii tăi și nu în ultimul rând pentru pisica ta.



Pentru că iubim pisicile, vă așteptăm la un consult și analize la cabinetul veterinar Ceres Vet din Brașov, strada Toamnei numărul 15, telefon pentru programare 0752298138.

bottom of page