top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Szatmari Laura

10 recomandări pentru vară alături de câinele tău


Fetiță cu câine în grădină

Dacă relaxarea și distracția sunt motto-urile acestui sezon și sunteți pregătiți ca și animalele voastre de companie să ia parte la activitățile voastre, atunci ar trebui să luați în considerare câteva recomandări pentru vară alături de câinele tău:

  1. Protejați-vă patrupezii de razele fierbinți ale soarelui. Ieșiți cu ei când temperaturile sunt mai blânde, evitați intervalul orar 11-16, iar dacă soarele este prea puternic alegeți zone umbroase sau scurtați pe cât este posibil timpul de expunere la soare pentru a-i proteja de insolație.

  2. Și animalele pot suferi arsuri solare, în special pe vârful urechilor, bot, iar dacă au blana foarte scurtă orice regiune a corpului poate fi afectată. Vestea bună este că au apărut pe piață creme pentru protecție solară special formulate pentru animale, totuși cea mai bună protecție este evitarea razelor puternice ale soarelui.

  3. Purtați cu dumneavoastră mereu un recipient cu apă pentru a le-o oferi atunci când au nevoie.

  4. Nu lăsați animalele în mașina oprită chiar dacă lăsați geamurile întredeschise, temperatura din interior poate urca vertiginos în numai câteva minute, punându-le viața în pericol.

  5. Asigurați-le mijloace de răcorire pentru zilele toride: un colț de umbră obligatoriu, o mini-piscină pentru cățeii amatori de apă, cuburi de gheață în apa de băut și ideal, relaxare într-o încăpere cu aer condiționat.

  6. Protejați-i de purici și căpușe. Deparazitarea externă este necesară pe tot parcursul anului, dar acum, șansele de a lua paraziți externi sunt mult mai mari și ținând cont de faptul că aceștia pot transmite boli grave animalelor, dar și omului, merită să investiți în sănătatea lor alegând produse performante.

  7. Verificați animalele de fiecare dată după ce ieșiți cu ele în natură: Căpușele se fixează de preferință în zona gâtului, pe urechi, cap, bot, zona axilelor, inghinal, interdigital, dar pot fi găsite oriunde pe corp. Achiziționați-vă un dispozitiv pentru îndepărtarea căpușelor, învățați cum se folosește sau rugați medicul vostru veterinar să vă instruiască și folosiți-l de îndată ce vedeți o căpușă pe animal. Cu cât căpușa se hrănește mai mult, șansele de a transmite boli sunt mai mari. Fragmente vegetale, în special semințe de iarbă, graminee sau scaieți pot să rămână fixate în blană, în urechi, sau să perforeze pielea în special între degete producând disconfort, durere și chiar infecții. Curiozitatea animalelor voastre le poate aduce și surprize neplăcute. Aveți grijă la înțepăturile de insecte, pot da manifestări grave, chiar șoc anafilactic, sufocare.

  8. Îngrijiți-le blana: temperaturile ridicate, umezeala, blana încâlcită, paraziții externi, murdăria și fragmentele vegetale sunt componentele perfecte pentru apariția dermatitelor. Aveți grijă șă îi periați zilnic, să le scurtați blana conform cerințelor rasei și să îi îmbăiați când se murdăresc. Ideal, vizita la groomer se face lunar pentru un tratament adecvat al blăniței și pielii.

  9. Pernuțele pot fi afectate de temperaturile prea ridicate și pentru că atât câinii cât și pisicile transpiră numai la nivelul pernuțelor, sunt deosebit de importante pentru reglarea temperaturii corporale pe timp canicular și merită să le acordați o atenție sporită. În contact cu asfaltul încins pot suferi arsuri sau pot rămâne acoperite de smoală blocându-se astfel capacitatea de a produce transpirație sau chiar devenind dureroase. După fiecare ieșire ar fi bine sa le verificați piciorușele și sa le curățați riguros, evitați plimbările pe asfalt încins, iar dacă este neapărat nevoie să ieșiți căutați zone umbrite, folosiți creme emoliente pentru a preveni uscarea și fisurarea pernuțelor.

  10. Bucurați-vă de fiecare moment alături de animalul vostru de companie!

bottom of page