top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Szatmari Laura

Primul ajutor pentru pisici – resuscitarea cardio-pulmonară


Prumul ajutor

Situațiile neprevăzute pot apărea oricând, vrând-nevrând. Fii un proprietar responsabil pentru pisica ta și însușește-ți informațiile de bază pentru a putea aplica primul ajutor pentru pisici. Vigilența, implicarea ta și pregătirea prealabilă în resuscitarea cardio-pulmonară îi vor putea salva viața pisicii tale în caz de urgență majoră. Următoarele recomandări vor fi urmate pas-cu-pas pentru cazul în care pisica ta este în situația limită dintre viață și moarte:


Identifică momentul în care este necesar să acorzi primul ajutor pentru pisici

Dacă pisica a sucombat, nu reacționează la stimuli ex. nu răspunde la strigarea numelui sau la zgomote, nu identifici mișcări respiratorii abdominale sau vreun suflu respirator ce-l poți verifica punând o oglindă sau o lingură sau chiar un fir de par in fața nărilor și gurii ei, sau mai respiră, dar agonic, nu simți bătăile inimii sau pulsul, este momentul să începi procedura de resuscitare ABC. Fă toate verificările în maxim 5-10 secunde, cu cât întârzii aplicarea compresiunilor cardiace cu atât scad șansele de recuperare. Ține minte că toate etapele resuscitării sunt o cursă contra cronometru.


ABC din primul ajutor pentru pisici:


Airways – căile respiratorii


verifică rapid dacă pisica are căile respiratorii libere și eliberează-le dacă este cazul

Breathing – respirație

o ajuți să respire ventilând-o artificial – în următoarele minute vei respira pentru ea

Circulation – circulație

menținând circulația ajuți perfuzarea cu sânge a tuturor organelor și oxigenarea lor. În lipsa circulației, după numai 5 minute de hipoxie, creierul poate suferi leziuni iremediabile, din acest motiv este important să inițiezi cât mai rapid, primordial, compresiunile toracice. Asigură-te că nu este vreo hemoragie, iar dacă o identifici, aplică apăsat o compresă/un pansament pe locul sângerării.


Strigă rapid după ajutor

Dacă mai este cineva în zonă cheamă-l să te ajute, în timp ce tu începi manevrele de resuscitare. Ajutorul tău va apela medicul veterinar curant sau numărul de urgență pus la dispoziție de cabinetul tău și va căuta sfaturi, iar mai apoi va prelua ștafeta în resuscitare.


Compresiunile toracice

Pisica va fi așezată lateral cu capul și gâtul întinse, iar tu vei cuprinde cu palma mâinii dominante mijlocul toracelui ei între police (degetul mare) și restul degetelor. Pentru ca efectul de pompa să fie obținut, vei ține degetele întinse și vei comprima toracele deasupra inimii cu toată lungimea lor, apeși până când ajungi la jumătatea toracelui, apoi eliberezi arcul costal până când acesta revine la poziția inițială, iar între degetele tale și pielea pisicii ar putea fi trecută ipotetic o foaie de hârtie. Compresiunile vor fi făcute la viteza de 100-120 pe minut sau două compresiuni pe secundă. Un ajutor bun este aplicația RECOVER (sau melodia „Staying Alive” de la Bee-Gees) care te ajută cu un metronom să nu pierzi ritmul. După două minute de compresiuni, va fi necesară (obligatoriu) schimbarea mâinii sau chiar a persoanei care face resuscitarea, deoarece oboseala musculară va duce la scăderea calității compresiunilor toracice, cu impact asupra circulației sângelui.


Pisica așezată în decubit lateral, mâna persoanei care face compresiunile toracice așezată peste regiunea cardiacă
Aplicare demonstrativă a mâinii în zona de efectuare a compresiunilor toracice - pisica din imagine era doar somnoroasă și surprinsă, nu i-au fost aplicate compresiuni

Ventilarea

Vei respira în locul pisicii tale. Aerul expirat de tine are 15-17% oxigen și deși nu este la concentrația ideală, va oferi oxigenare țesuturilor. La fiecare 30 de compresiuni vei insufla de două ori în nările pisicii, căreia îi vei ține botul strâns închis pentru ca volumul de aer expirat de tine să ajungă în plămânii ei. Cantitatea de aer va fi suficientă pentru a destinde toracele, dar insuflarea nu va fi forțată pentru a nu îi răni plămânii.


Dacă temperatura pisicii este foarte redusă, încearcă să o încălzești.


Vei continua să faci manevrele de resuscitare până în momentul în care pisica dă semne de revenire sau este predată către personalul medical veterinar. Poți decide oprirea efortului de resuscitare dacă nu sunt semne de revenire după cel puțin 20 minute de compresiuni și ventilații.


2 compresiuni pe secundă, 120 compresiuni pe minut, 2 insuflări la fiecare 30 de compresiuni, schimbarea mâinii sau a operatorului la fiecare 2 minute și obligatoriu preluarea de către personalul medical veterinar în vederea oferirii suportului vital sunt lucrurile pe care le ai de făcut în acele momente.

Cu toate eforturile, revenirea la viață poate să nu se mai întâmple, totuși vei ști că ai făcut tot posibilul pentru animalul tău de companie iubit. Rigor mortis (sau rigiditatea cadaverică) se instalează la aproximativ 3-4 ore de la deces sau chiar mai repede la animale cu o suferință îndelungată, malnutriție, dezechilibre metabolice, etc. Dacă observați rigiditate cadaverică nu este cazul să începeți sau să continuați vreo manevră de resuscitare. Rămâne o dilemă etică dacă este cazul să fie resuscitate animalele înaintate în vârstă cu boli cronice incurabile și cu suferință prelungită. Este recomandabil să evitați resuscitarea gură-la-bot a animalelor necunoscute din cauza potențialului de transmitere a unor boli periculoase precum rabia – în cazul acestora este suficientă aplicarea compresiunilor toracice.


Primul ajutor pentru pisici urmat de intervenția unui medic veterinar oferă o șansă la viață.



Fii pregătit pentru situațiile urgente!


bottom of page