Avansarea studiilor din domeniul imunologiei și crearea vaccinurilor contra unor boli cu implicații serioase asupra vieții animalelor au făcut ca incidența acestora să scadă dramatic și multe vieți să fie salvate. Din aceste motive este important să vă vaccinați animalele de companie.
În momentul în care adoptați este important să faceți o vizită la medicul veterinar pentru un control general, deparazitare și vaccinarea pisicii. Deparazitarea poate fi realizată începând cu vârsta de 4-6 săptămâni, iar vaccinarea se va face de la 8-10 săptămâni. Totuși, dacă circumstanțele indică altfel, aceste termene pot fi modificate de medicul veterinar. Ar fi bine ca pisica să nu intre în contact cu alte animale o perioadă de 3 săptămâni de la ultima vaccinare din setul inițial de imunizări, întrucât, în primele săptămâni după vaccinare, imunitatea ei trebuie să se consolideze.
În cazul în care achiziționați pisica, optați să nu o îndepărtați din cuib înaintea vârstei optime de înțărcare – 8 săptămâni – dar ar fi ideal după efectuarea primelor două vaccinuri. În acest mod vă asigurați că nu se va îmbolnăvi odată cu intrarea într-un nou mediu de viață.
Și pisicile adulte trebuie vaccinate, cu toate că sistemul lor imunitar este mai solid, acestea pot contacta oricând bolile cuprinse în schema de vaccinare, în special dacă organismul lor nu a intrat vreodată în contact cu antigenele lor sau cu antigenele vaccinale.
Variante folosite în vaccinarea pisicii
În funcție de importanța bolilor și de incidența acestora, vaccinurile au fost clasificate în esențiale, incluse în schema vaccinărilor de rutină și opționale, a căror necesitate este decisă de medicul veterinar.
Vaccinurile esențiale pentru pisici sunt cele contra panelucopeniei, rihotraheitei infecțioase și calicivirozei. Legislația impune vaccinărea anti-rabică a pisicii.
Suplimentar pisicile pot fi vaccinate împotriva leucemiei infecțioase, clamidiozei și microsporiei (dermatofitoză). La noi în țară, pentru moment, nu sunt disponibile vaccinurile contra peritonitei infecțioase, Bordetella bronchiseptica, Giardia sau contra virusului imunodeficienței.
Vaccinuri esențiale
Ideal, vaccinarea esențială se inițiază la vârsta de 8-10 săptămâni, contra calicivirozei, rinotraheitei și panleucopeniei. Re-vaccinarea se face la interval de 3-4 săptămâni, până după împlinirea vârstei de 12 săptămâni (chiar 16 săptămâni după unii autori) contra calicivirozei, rinotraheitei și panleucopeniei, la care se adaugă vaccinul anti-rabic. La un an de la ultima inoculare se repetă vaccinarea precedentă. Ulterior, conform recomandărilor producătorilor de vaccinuri, revaccinarea se va face anual. Totuși, în alte state, vaccinarea esențială se realizează la interval de 3 ani (dar numai în cazul vacccinurilor vii atenuate), iar mulți autori recomandă acest lucru, ținând cont de menținerea imunității post-vaccinale un timp îndelungat, dar și pentru reducerea efectelor nedorite ale unor vaccinuri asupra pisicilor (în special a celor adjuvantate: anti-rabic și anti FeLV), ex. hipersensibilizare, dureri articulare, boli renale, febră, citopenie, stomatite cronice, sarcoame la locul inoculării, tot mai des fiind adusă în discuții supra-vaccinarea animalelor de companie (Feline Internal Medicine Secrets/ edited by Michael R. Lappin, pag. 410, Cap. 81). Conform cerințelor legislative românești actuale, vaccinarea anti-rabică trebuie realizată anual.
La inițierea vaccinărilor la o vârstă mai mare de 12 săptămâni, sunt necesare numai 2 inoculări la 3-4 săptămâni interval, apoi revaccinarea se face la un an de la ultima vaccinare, apoi la trei ani pentru anumite boli și numai dacă imunitatea pisicii permite acest lucru.
Vaccinuri opționale
Vaccinarea contra leucemiei feline (FeLV) ar trebui inițiată în cazul pisicilor tinere care pot intra în contact cu purtătoare. 85% dintre pisicile tinere care intră în contact cu purtătoare iau virusul, în timp ce numai 15% dintre pisicile adulte expuse fac boala. Înainte de vaccinare, toate pisicile ar trebui testate pentru depistarea virusului leucemiei feline. Vaccinul este adjuvantat, iar în folosirea lui ar trebui cântărite bine atât riscurile cât și beneficiile.
Vaccinarea contra clamidiozei poate fi realizată în cazul felinelor care pot fi expuse la patogen, totuși imunitatea conferită poate numai să atenueze simptomele bolii.
Vaccinarea contra dermatofitozei (microsporiei) este recomandată în cazul îmbolnăvirilor recidivante, a unui animal cu sensibilitate cutanată. Acest vaccin poate fi folosit atât profilactic cât și curativ. Inocularea se face după vârsta de 12 săptămâni, se repetă la 2-3 săptămâni. În cazul vaccinării terapeutice se face o a treia inoculare după 3 săptămâni. Repetarea pentru menținerea imunității se face anual. Frecvent apar reacții locale iar răspunsul imunologic poate fi nesatisfăcător.