top of page
  • Poza scriitoruluiDr. Szatmari Laura

Prea frig pentru câinele tău? 10 recomandări pentru iarnă


Câinii reacționează în mod diferit la temperaturile scăzute: în timp ce unii rezistă fără a întâmpina probleme, alții caută să se adăpostească după numai câteva minute de expunere la ger.

Ce îi diferențiază?

  • Extremele de vârstă rezistă mai greu la temperaturi aspre. Puii de câine în vârstă de până la două luni au termoreglarea deficitară și pot ajunge ușor la hipotermie, din acest motiv nu este indicată expunerea acestora la ger. Puii mai mari dar și geriatricii nu reușesc să-și adapteze foarte bine temperatura corporală, de aceea aceștia vor necesita protecție suplimentară împotriva gerului și ieșiri scurte.

  • Talia câinelui influențează suprafața corporală și implicit pierderile de căldură. Cu cât talia animalului este mai mică, cu atât raportul dintre suprafața corporală și volum este mai mare, implicit pierderile de căldură de la suprafața pielii îl vor afecta mai mult.

  • Condiția corporală influențează și ea modul în care un animal va rezista la frig. Animalele mai slabe sunt mai afectate mai mult decât cele care au un strat consistent de grăsime. Totuși, nu se recomandă suplimentarea cantității de hrană decât pentru animalele cazate în exterior, acestea având arderi mai intense, obezitatea putând duce la probleme serioase de sănătate.

  • Animalele cu o stare de sănătate deficitară vor resimți mai greu venirea iernii, de aceea expunerea lor la temperaturi reduse va fi de scurtă durată.

  • Tipul și dimensiunea blănii influențează modul în care aceasta poate izola corpul. Câinii cu blană dublă tolerează bine frigul iernii, majoritatea fiind rase nordice, adaptate la ger. În schimb, câinii cu blană rară sunt mai expuși. Culoarea blănii are o importanță mare, varietățile cu blana închisă se încălzesc mai ușor de la razele soarelui.

Efectele frigului


Hipotermia reprezintă scăderea sub limita normală a temperaturii corporale. Simptomele

se manifestă diferit, în funcție de cât sunt de mult a scăzut temperatura corporală: o hipotermie ușoară (32-35°C) se manifestă prin tremor, apatie; hipotermia moderată (28-32°C) se manifestă prin rigiditate musculară, hipotensiune, frecvență respiratorie redusă;

hipotermia severă (sub 28°C) se prezintă prin pupile dilatate, fixe, puls foarte slab, dificultăți respiratorii, chiar comă.

Degerătura apare în zonele extremităților: urechi, lăbuțe, coadă sau alte zone de piele descoperită. Veți observa zone gri-albicioase, chiar violacee în zonele afectate, după ce se încălzesc, se înroșesc intens, urmând să se descuameze sau se înnegresc (semn de necroză).

10 recomandări de iarnă fericită pentru câinele vostru:


  1. Scoateți câinii afară pe perioada iernii: majoritatea câinilor se simt confortabil la temperaturi până la 7-8°C, iar mișcarea le face bine atât lor, cât și stăpânilor. Până la valori de 0°C, câinii mai sensibili vor începe să simtă disconfort, iar la mai puțin de -5°C vor fi necesare măsuri de protecție chiar și pentru câinii mai echipați pentru iarnă.

  2. Câinii foarte tineri sau geriatrici, cei cu afecțiuni de sănătate, cei de talie mică sau cu blana scurtă, rară, au nevoie de hăinuțe pentru iarnă chiar de la temperaturi mai mici de 15°C. Dacă amicul dumneavoastră tolerează ieșirile fără hăinuță, nu va fi nevoie să îl îmbrăcați.

  3. Adaptați câinele la temperatura mediului făcând ieșiri mai scurte dar dese pentru început, urmând să măriți în timp perioada plimbărilor.

  4. În zilele cu temperaturi foarte joase, programați ieșirile la amiază, când soarele este mai puternic.

  5. Faceți multă mișcare pentru a asigura arderile necesare termoreglării, dar și pentru a preîntâmpina îngrășarea.

  6. Verificați-le lăbuțele și curățați-le de zăpadă, pietriș sau de substanțele folosite pentru dezghețarea șoselelor – le pot leza pernuțele. Trimați-le părul dintre pernuțe și spălați-le cu apă călduță după fiecare ieșire.

  7. Folosiți lanolină sau unguente pentru protecția pernuțelor.

  8. Aveți grijă să le periați blănița, le puteți suplimenta dieta cu ulei de somon de calitate, pentru ca pielea lor să rămână suplă și hidratată. Cu cât este mai îngrijită, blana lor le va oferi o izolație mai bună.

  9. Consumul de apă este important și iarna, câinii de curte trebuie să primească apă ușor încălzită de mai multe ori pe zi, când temperaturile sunt sub limita de îngheț

  10. Evitați expunerea la antigel – nu le permiteți cățeilor să se joace în preajma mașinilor și nu lăsați flacoanele de antigel la nivelul lor.

24.368 afișări0 comentarii
bottom of page